Dota v6.77En AI



Kepada sesapa peminat Dota bleh la download map terbaru ni.
tapi bukan baru keluar la.
cuma yang paling latest jer.hehe



Cara Centerkan Tajuk Sidebar



Salam semua blogger.
Kali ni mr nk share cara nk centerkan tajuk di bahagian sidebar korang tu.
cara nya simple jer.
macam nak centerkan tajuk di post.
cume perlu dibuat di tempat yang berbeza.

1. Dashboard > design > edit html

2. Cari kod di bawah ni :-

[     h2 {     ]

3. Copy kod kat bawah ni dan paste di bawah kod yang korang cari tadi..

[     text-align:center;     ]

4. Save dan tengok lah hasilnya..


Tutorial : Cara Centerkan Tajuk Post



Salam semua blogger..
kali ni mr nk share cara nk centerkan tajuk post korang.
nak jadikan tajuk entry korang tu jadi duk tengah2...
baru cantik ckit kan??hehe

cara nya senang je..
jom kita tengok. :-

1. Dashboard > Design > Edit html

2. Tekan Ctrl + F dan cari kod di bawah ni

h3.post-title {

@

 h4 {


3. Copy kod di bawah ni dan paste kat bawah kod yang korang cari tadi..

  text-align:center;

4. Save dan tengok lah hasilnya..



Hukum Menyertai Program Money Drop & who want to be a millionare




Salam semua pembaca,,kali ni mr nk kongsi sedikit ilmu pengetahuan..mesti ramai yang dah tahu..tapi ada segelintir yang masih belum tahu..jadi entry ini untuk menghangatkan kembali apa yang tersimpan dalam diri kita.


1. Kuiz ilmiah yang menjanjikan hadiah perlu dilihat pada beberapa segi;

  • Dari mana sumber hadiah? Jika diambil dari para peserta yang memohon masuk -walau sebahagian dari hadiah yang ditawarkan- (seperti dikenakan ke atas permohonan masuk suatu bayaran tertentu dan bayaran itu dikumpulkan menjadi hadiah untuk peserta yang berjaya masuk dan berjaya menjawab soalan yang dikemukakan), maka itu tergolong dalam perjudian yang diharamkan Syariat. Jika hadiah datang dari pihak lain yang tiada kaitan dengan peserta (seperti dari penaja atau sebagainya), ia tidak menjadi perjudian dan halal bagi peserta yang berjaya dengan syarat syarikat penaja itu menjalankan aktiviti perniagaan yang halal. Jika hadiah ditawarkan oleh syarikat arak, perjudian atau seumpamanya, haram seorang muslim menyertainya kerana akan membawanya menerima wang dari sumber yang haram secara nyata di samping terlibat mempromosi perkara haram di sisi Syariat.
  • Soalan-soalan yang ditanya? Hendaklah soalan-soalan yang ditanya adalah soalan-soalan yang bermanfaat dan tidak mempromosi dosa/maksiat/munkar. Dalam akad Ju’alah (iaitu tawaran hadiah/saguhati yang diikat dengan suatu kerja/peranan) disyaratkan kerja/peranan yang menjadi tukaran kepada hadiah itu hendaklah halal mengikut pandangan Syariat. Oleh kerana hadiah yang ditawarkan merupakan imbalan kepada jawapan bagi soalan yang ditanya, jika jawapan adalah berupa dosa/maksiat, hadiah itu akan menjadi imbalan kepada perkara maksiat, maka tidak harus hadiah tersebut kerana ia menjadi imbalan kepada perkara haram di sisi Syariat.
  • Suasana program itu sendiri hendaklah menepati Syariat Islam; tiada percampuran lelaki dan wanita, tidak bercampur perkara masksiat dan munkar dan tidak bertujuan mempromosi perkara yang haram di sisi Syariat, kerana seorang muslim tidak harus berada dalam majlis yang dimurkai Allah.

2. Khusus bagi program “Who wants to be a milionaire” telah terbit fatwa dan pandangan dari beberapa ulamak mengharamkannya, antaranya;

  1. Syeikh Dr. Nasr Farid Wasil (Mufti Mesir)
  2. Syeikh Dr. Yusuf al-Qaradhawi
  3. Syeikh Abdul Aziz bin Baz (Mufti Arab Saudi) (Lihat; www.islamqa.com, fatwa no. 21078).
  4. Syeikh Dr. ‘Alauddin Za’tari (dalam bukunya Fiqh al-Muamalat al-Maliyah al-Muqaran, hlm. 345).
  5. Syeikh Abdus-Somad Balhaji (dalam bukunya Ahkam al-Musabaqaat, hlm. 225; tesis MA bawah seliaan Syeikh Dr. Muhammad Khair Haikal)
  6. Majlis Fatwa Ulamak-Ulamak Halab, Syria (lihat laman resminya; http://www.eftaa-aleppo.com/, fatwa no. 495).

Sebab pengharaman secara amnya adalah kerana terdapat unsur perjudian di dalamnya.
Walallahu a’lam.

Tutorial : Cara Nak Disable Right Click



Salam semua,
klai ni mr nk share cara macam mana nak disable 
right click..
bagi blogger yang melakukan perkara ini sebenarnya
untuk mengelakkan daripada blogger2 lain mengopy 
isi yang terkandung dalam blog beliau..
tapi, sebernarnya untuk mengopy 2 xsmestinya menggunakan right click..
hanya perlu tkan Ctrl + C pown dah memadai...hehe
jadi mari kita lihat cara nya.. :

1. Dashboard > Design > Add Gadget > HTML/javascript

2. Copy dan paste kod kat bawah ni : 


<script language=JavaScript>
<!--

//edit by mr. simple



var message="
Masukkan Mesej Anda Disini";


///////

function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){

if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){

document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")


// -->

</script>


3. yang kaler merah tu korang masukkan la ayat yang korang nak..

4. save dan tngok hasilnya..


Share Link Iklan Korang Kat Sini



salam semua pembaca,,
hari tu mr first time cash out says..huhu
xsabar rasanya nk cash out lagi..hehe
okay,,entry kali ni mr nk korang share link iklan korang kat sini..
sebelum tu korang kena la tkan iklan yang mr post kat bwah ni ea..
nanti mr akan klik semua iklan yang korang bagi kat ruangan komen..


jngan lupa tinggalkan link iklan korang kat ruangan komen..!!!

Hukum Membina Badan


salam semua,,
mungkin ada yang tertanya2 apekah hukum membina badan.
membentukkan badan.
menjadikan badan anda six pack la ape la..
jadi kali ni mr kongsikan apakah hukum daripada perbuatan kita ini..
jom kita saksikan..

video

Lawak : Shabu - shabu Part 12



salam semua..
dah lame kan mr xshare lawak shabu - shabu ni..
hehe,,sebab kekurangan sumber tep..
kali ni mr bawakan lawak shabu - shabu yang terbaru..
jom kita saksikan..
" untuk menampakkan dengan lebih jelas tekan pada gambar "











Tutorial : Cara Menukar Favicon



Salam semua.
Kali ni mr nk share tentang cara untuk menukar favicon..
mungkin ramai para blogger yang dh tahu caranya.
tapi mungkin ada juga yang masih belum tahu..
hehe...
jom kita tengok cara nya..

1. Dashboard > Design > Edit HTML > Tick expand widget template.

2. Tekan Ctrl + F dan cari kod di bawah ni :

</head>

3. Then copt kod di bawah ni dan paste dekat atas kod yang korang cari kat atas tu td.


<link href='URL gambar' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/> <link href='URL gambar' rel='icon' type='image/x-icon'/>

4. Yang kaler merah tu korang gantikan dengan URL gambar yang korang nk.
  " untuk dapatkan favicon korang boleh cari kat google ataupun buat sendiri,,tapi untuk dapatkan URL bagi yang buat sendiri korang boleh la convert dekat Web ini "

5. Lepas tu korang bleh la preview, kalau jadik bleh la save..



Tutorial : Cara Membuat Scroll Box



Salam semua readers,,
kali ni mr nk share camne nk buat scroll box.
cara nya senang jer..
jom kita cuba,,

1. Dashboard > Design > Add Gadget > HTML/javascript

2. kemudian msukkan kod di bawah ini.

<div style="width:426px;height:100px;overflow:auto; "> Isi - isi kadungan yang korang nak letakkan  </div> 

Perhatian :
width : boleh di ejas mengikut kehendak korang.
height : boleh di ejas mengikut kehendak korang.

3. Sudah masukkan ape yang korang nk so save n lihat hasilnya..

senang je kan...

Tutorial : Letak Facebook Like Button



salam semua,,kali ni mr nak share cara
nak letakkan Like button facebook
kat dalam blog korang.
jom kita tengok caranya:

1. Dashboard > Design > Edit HTML > TICK kotak Expand  Widgets Template.
2. Tekan Ctrl + F dan cari kod ini :

data:post.body 

3. Then Korang copy code di bawah ni dan pastekan di bawah code yang korang cari kat atas tu.

<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>

4. Lepastu korang preview dulu jadi ke tak baru bleh save.



Tutorial : Cara Nak Ambil Image URL



salam semua!
Ape khabar ye dak2 blogger??
harap2 shat lah ye..
kali ni mr nk tnjukkan cara nak ambil image URL.
mungkin ramai yang dah tahu tp bagi yang newbie mesti ramai
lagi yang xtahu..hehe
okay..
jom kita tengok caranya..


Cara Nak Ambil Image URL di Photobucket

1. Pilih pic yang korang nak

2. Klik pada pic yang korang nak

3. Di sebelah kanan korang akan nmpak box macm neh, 


4. Copy code yang mr highlight kan tuh ye. itulah image URL yang korang nk tu...

Cara Nak Ambil Image URL di Google 

1. Pilih pic yang korang nak


2. Klik open tok pic yang korang nk tu, contoh :


3. Lepastu korang klik kanan pada gambar tu then pilih copy image URL.

(klik pada gambar tok nampak dengan jelas)

4.Jadi, tu la image URL yang korang nak tu.




Tutorial : Cara Lajukan Internet(Broadband)



salam semua pembaca..
kali ni mr nak tunjukkan cara nk lajukan internet
bagi pengguna2 broadband..
kalau guna wifi xtahu la jadi ke x..
cara nye simple jer..

1. Mula-mula anda tkan new tab dan masukkan web kat bawah ni

[   www.whatismyip.com   ]

yang berlorek tu la ip address anda.

2. seterusnya anda perlu buka notepad.

[  start > all program > accessories > notepad  ]

(inilah rupa notepad 2..hehe)

3. Selepas anda buka notepad tu anda perlu copy paste code di bawah ni :

[   c:\windows\system32\ping IP ANDA -t   ]

4. okay,,seterusnya anda gantikan IP ANDA 2 dngan IP anda yang anda cari kat step no. 1 tadi..
contohnye macam ni : 


5. Akhir sekali anda save as di desktop
> nama file : ping.bat
> save as type : all files

Then anda double klik ape yang anda save tu keluarlah macam ni(lebih kurang la)


Anda hanya perlu biarkan je bnda ni trbukak..kalau ia keluar request time out tu biarkan jer..
dengan itu anda boleh la menikmati kelajuan internet tahap maksima..hee
so..tu jela caranya...
simple je kan??hehe..
thanks for the readers.


1st Time Cash Out Says



Salam semua,
hahaha..gembira asenye nk post entry kali neh..
1s time mr cash out says.com ni..
sebenarnya mr nk try je dpt ke x..
tngok2 kat dlam akaun ade masuk RMXX
nampaknya says.com ni xtipu lah ye..
huhu..
jadi kepada sesiapa yang nak join says ni bleh la klik perkataan says kat bawah tu..
kalau nk tahu cara2 camne nk dapatkan duit tu leh la komen kat ruangan komen kat bwah tu lah ye..
tq semua sudi baca..
take care.. <3



Lawak Kampus 16

salam semua para readers..
Kali ni mr hanya nak kongsi minat je ngan semua readers..
Tadi masa tngok2 kat wall fb tertengok plak Keith ade post sal Lawak Kampus jilid 16..
Terbaru woo!!!
sape yang xknal keith??hahaha..
org2 tertentu je yg knal pelukis keith neh..
peminat2 dia je kot yang kenal...


tu dia gambar muka depan komek tuh...
cantik an?
msti bez an isi dalam nye..
mr sangat teruja neh..
tak sabar asenya nk cari  komek neh..
mr an mmg mnat giler ah komek2 camni..
yang lawak2 n aksi2 yang bez.
p klau sal cinta2 xmnat ah...hehehe..
harap2 ade la lagi kat kdai2 komek sedunia...heeee

k lah..mr cume nak meluahkan keterujaan yang terpendam je ni..hehee
nanti mr beli boleh la sape2 peminat lawak kampus ni pinjam komek ni an...hiihihi...
k lah ye..salam semua...have a nice day... :)

Segmen Jom Up Follower by Be-Log Meow Mew

klik banner untuk join segmen.. :)

                                                              Tag :

Lawak : Shabu-shabu Part 10

salam semua...
nampaknya lawak shabu-shabu sudah kembali...
selamat menikmati keseronokannya...take ur time.. :)